Een greep uit wat u in onze omgeving kunt  vinden:

 

Blauwestad

Blauwestad is een nieuw gebied tussen de plaatsen Oostwold, Finsterwolde, Midwolda en Winschoten.

Het bestaat o.a. uit een groot meer waar het goed toeven is voor allerlei watersporters en vissers. U kunt bij het strand in Midwolda een ijsje eten, een duik nemen of zonnen op het strand.Ook is Blauwestad een perfect fietsgebied met vele fietspaden en routes ( ook langs het water ).

 

Pitch & putt

De Pitch&Putt baan bij Oostwold is klein, maar zeer uitdagend .

Op deze glooiende baan is elke hole anders door lengteverschillen en hindernissen zoals bunkers, bomen en een paar flinke waterpartijen. De greens (kort gemaaid gras waarin de hole is aangebracht) zijn verschillend qua grootte en vorm. Het oefengedeelte ligt bij het terras, waar u zo heerlijk kunt nagenieten van het spel en verrast zult worden door de rust en het adembenemende uitzicht, over 800 hectare water. Dit nieuwe meer staat volop in de belangstelling vanwege de grootsheid van het project, het ontvangen van de prestigeuze gouden piramide prijs en de hieruit voortvloeiende verandering van het gebied.

Ook zonder te spelen is een bezoek aan deze vestiging zeker de moeite waard.

 

Borgen

Borgen zijn de fraaie buitenverblijven van de jonkers uit vorige eeuwen. De buitenverblijven hebben hun oorsprong meestal in een ‘steenhuis’, een simpel verdedigingswerk uit de 14e of 15e eeuw. Dikke stenen muren en soms een gracht om het huis moesten ervoor zorgen dat eventuele aanvallers weg zouden blijven. De komst van betere vormen van geschut zorgde ervoor dat de beschermende functie van de steenhuizen verloren ging. Veel mensen lieten de steenhuizen vanaf dat punt ombouwen tot luxe buitenverblijven.


En zo is de Ennemaborg omgebouwd tot galerie Maya Wildevuur.Sinds 1992 is dit statige pand ingericht als galerie, atelier en  woonruimte van deze kunstenares. De Ennemaborg te Midwolda ligt te midden van een schitterend en uitgestrekt natuur- en wandelgebied.

 

Klokkenmuseum Heiligerlee

In het Klokkengieterijmuseum in Heiligerlee krijg je een uitgebreid beeld van de geschiedenis en het proces van klokkengieten. Het museum is gevestigd in een voormalige klokkengieterij. Hier werden sinds 1795 meer dan tienduizend klokken gegoten. Deze klokken zijn over de hele wereld verspreid.

Het museum is op eigen gelegenheid of onder begeleiding van een gids te bezichtigen. Aan het eind van een rondleiding kan, op afspraak, een gietdemonstratie gegeven worden. Er wordt dan door een klokgieter een klein tinnen klokje gegoten, op dezelfde manier als in het museum te zien is. Echte geluksvogels mogen onder begeleiding van degieter zelf het klokje gieten!

 

Bourtange

Vlakbij de Duitse grens, in het prachtige Westerwolde, ligt de vesting Bourtange. Een uniek historisch verdedigingswerk dat zijn gelijke niet kent. Heden en verleden gaan perfect samen in deze kleine, sfeervolle vestingstad.

Tussen 1580 en 1851 was Bourtange een belangrijke vesting. Toen de vesting in 1851 werd opgeheven ontstond een agrarisch dorpje. Slechts een aantal gebouwen herinnerden nog aan de glorie van vroeger. In de zestiger jaren nam de gemeente Vlagtwedde het initiatief om de vesting te reconstrueren. Het plan werd uitgevoerd tussen 1967 en 1992. Wallen werden opnieuw opgeworpen, grachten gegraven en soldatenbarakken gebouwd. Bezoekers van het Bourtange van nu wanen zich eeuwen terug in de tijd.

What to do?

In de vesting Bourtange is ontzettend veel te zien. Je treft in en rond de vesting tal van interessante bezienswaardigheden uit vroegere eeuwen aan. De gebouwen die vroeger een militaire functie hadden, zijn nu in gebruik met een heel ander doel. Als museum, overnachtingsaccommodatie, restaurant of winkel.

Beleef het mee!

Reis een paar eeuwen terug in de tijd tijdens de Slag om Bourtange anno 1814. Het Franse leger bevindt zich in 1814 in de vesting Bourtange. Het Nederlandse bevrijdingsleger en de plaatselijke Landstorm worden gesteund door de hulpvaardige geallieerde legers uit België, Duitsland en Engeland om hun vesting te heroveren. De honderden Nederlandse en andere Europese soldaten voeren niet alleen een spectaculaire strijd op, ook het leven in tentenkampen uit die tijd wordt zeer nauwkeurig nagespeeld. Kleding, wapens, keukengerei, kampleven en voedingsgewoonten zijn exacte kopieën van die van tweehonderd jaar geleden. Het enige verschil met vroeger: de uitslag van de slag is al bekend! De bevrijding van de vesting wordt nauwgezet volgens de toenmalige tradities uitgevoerd door infanterie en cavalerie. Als bezoeker kun je dit allemaal van dichtbij bekijken en meebeleven. Dit spektakel wordt jaarlijks opgevoerd: voor info zie de website van Bourtange http://www.bourtange.nl


De Punt van Reide

Bij het informatiecentrum van Het groninger Landschap kunt u na een wandeling door een fraai natuurgebied zeehonden bekijken vanachter een wand met kijkgaten.

Deze staat bovenop de dijk en meestal liggen er zeehonden op het stuk kwelder vlak achter de dijk. zeker de moeite waard.


Voor de vogelaars

Bovengenoemd gebied wordt bezocht door vogelliefhebbers. De hier broedende grauwe kiekendief in o.m. de Carel Coenraadpolder, De Kiekkaste bij Nieuwe Statenzijl, de vogelkijkhut bij de Tjamme (tussen Beerts en Finsterwolde), zijn tevens populair